Akışı bozan duraklamalar, tekrarlar ve uzatmalar kekemelik belirtisi olabilir!

Kekemelik ve Etkileri

Konuşmanın akıcılığının bozulması ile karakterize olan bir dil ve konuşma bozukluğu olan kekemeliğin genellikle 2 ila 7 yaşları arasında görünür hale geldiğini belirten uzmanlar, kesin nedenlerinin tam olarak bilinmediğini aktarıyor. Dil ve Konuşma Terapisti Hazel Ezgi Dündar, kekemelikte genetik, nörolojik ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirtiyor. Cümle üretimleri başladığında çocukların konuşmalarındaki akışı bozan duraklamalar, tekrarlar ve uzatmalar kekemelik belirtileri arasında yer alıyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Hazel Ezgi Dündar, kekemelik hakkında bilgi vererek, ailelere önerilerde bulunuyor. Kekemelik kişinin kendini ifade etmesini ve sosyalleşmesini zorlaştırabilir.

Kekemeliğin nörogelişimsel bir farklılık olduğunu vurgulayan Dündar, kekemeliğin kişinin günlük hayatını zorlaştırabileceğini belirtiyor. Aynı zamanda kekemeliğin kesin nedenlerinin tam olarak bilinmediğini aktarıyor. Kekeme bireylerin ailelerinin ve yakınlarının sabırlı olmalarını, iletişimde rahat bir ortam sağlamalarını öneriyor.

Konuşmanın akıcılığının bozulması ile karakterize olan kekemeliğin, özellikle çocukluk döneminde görünür hale geldiğini belirten Hazel Ezgi Dündar, kekemeliğin öğrenme kapasitesini doğrudan etkilemediğini ifade ediyor. Ancak akademik performansı dolaylı olarak etkileyebileceğini vurguluyor. Dündar, kişinin konuşmasına değil, kendisine odaklanılması gerektiğini vurgulayarak, kekemelik yaşayan bireylere gerekli saygı ve anlayışla yaklaşılması gerektiğini belirtiyor.